SOA World 2008'in Ardından

soaworld Geçtiğimiz hafta (23-24 Haziran 2008), New York City Roosevelt Otel'de düzenlenen 13. SOA World 2008 Konferans ve Sergi organizasyonu DataDirect'in ana sponsorluğunda gerçekleştirildi. Aslına bakarsanız konferans hakkında söylenebilecek ilk şey, tek bir konferans olmaktan ziyade üç farklı konferansın (SOA World, Virtualization, Data Services World) birlikte yapılması. Belki programları iyi ayrılsaydı katılımcılar için faydalı olabilecek bu birliktelik, belirgin bir ayrımın yapılmaması nedeniyle zaman zaman karmaşa yarattı. Aklımda kalan (ve bence en iyi) sunumlar aşağıdaki gibi:

Açılış konuşmasını (SOA: Making the Leap) yapan Richard Mark Soley (CEO, OMG), dinleyicilerin esprilerine tepkisiz kalmasına sık sık tepki göstererek "ne yani bu da mı gol değil!" şeklinde serzenişlerde bulundu (Aslında sabah 07:30 için dinleyicilerin hali iyi bile sayılırdı). R.M. Soley, genel olarak SOA Birliği'nin misyon ve hedeflerini açıklayarak SOA'nın yaygınlığı hakkında bazı bilgiler verdi. Özellikle MDA'nın üstünde duran Soley, SOA uygulayan tüm şirketlerin MDA'yı da değerlendirmesi gerektiğini belirtip, güzel bir slogan ile konuşmasını bitirdi: "Değişmek üzere tasarlamıyorsanız, yok olmak üzere tasarlıyorsunuz demektir...".

"The art & science of SOA" başlıklı sunumunda Volvofinans CIO'su Johan Nordin, bir birileri ile çelişen kaygıların üzerinde durdu. J. Nordin, "pazara sunum süresi" ile "sağlamlık", "güvenlik" ile "iletişebilirlik" kavramları arasında sürekli bir çekişme olduğunu, geliştirim sürecinde bu kavramlar arası dengenin iyi kurulması gerektiğini belirtti. Nordin ayrıca, SOA dönüşümü yaşayacak bir kurum için yukarıdan-aşağıya/aşağıdan-yukarıya yaklaşımların zor olduğunu, saf yaklaşımlar yerine, her iki uçtan (yukarı-aşağı) birlikte başlayıp ortada bir yerlerde buluşma yaklaşımını tavsiye etti.

Numatica şirketinden Jacek Kruszelnicki, “Avoiding a SOA Fiasco” sunumunda, SOA’nın iş ve teknik yanlarını ayrı ayrı ele alarak olası geçiş aşaması başarısızlıklarından nasıl kaçınılabileceğine değindi. J. Kruszelnicki, SOA’nın sadece bir tutam WS’ler topluluğu ya da ESB olarak algılanmaması gerektiğini belirtti. SOA’nın temel vaadinin; kurum içi ya da kurumlar arası servislerin yeniden kullanıldığı, süreçlerin birlikte yürütülebildiği bir çalışma şekli olduğu belirtti. Sunum boyunca iş ve teknik taraf açısından olası hataları ve bu hatalara karşı alınabilecek önemleri sıralayan Kruszelnicki, malesef süresini iyi kullanamadı. Programı aksatmamak adına konferans görevlilerinin uyarıları ile sunumun son kısmını yarım bırakmak zorunda kaldı.

“Facelift Your SOA with RIA” sunumunda Yakov Fain (CEO, Farata Systems), RIA yaklaşımının ne gibi temel dinamiklerden doğduğunu belirttikten sonra kendi şirketlerinde kullanıcı arayüzü için Adobe Flex, iş mantığı ve altı katmanlar için ise Java kullanımını tercih ettiklerini belirtti. Y. Fain, programlama dillerinin sadece bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiğini bu bağlamda hangi iş için hangi programlama dili en kullanışlı ise o noktada ilgili dilin tercih edilmesi gerektiğini (takım tutar gibi programlama dili tutmanın hata olduğunu) belirtti. Basit uygulamalar için Flex’in doğrudan WS’lere bağlanabileceği de sunum içerisinde vurgulanan noktalardandı. Konferans boyunca yaşanan teknik aksaklıklardan Y. Fain de payını aldı. Yansıtıcıdaki arazıdan dolayı sunumunu sadece sözlü olarak yapabilen (buna rağmen en başarılı sunumlardan birini yaptığına inanıyorum; demek ki yansıtıcı o kadar gerekli bir şey değilmiş...) Y. Fain, bu sorun nedeniyle sunumunu kısa tuttu.

SOA World 2008, bazı organizasyonel/teknik sıkıntıları olmasına rağmen SOA hakkındaki yönelimleri gözlemlemek açısından faydalı bir konferans olarak yerini bir sonraki konferansa bıraktı; SOA World 2009 Londra...

0 comments: